A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хотінський ліцей Хотінської селищної ради Сумського району Сумської області

Профілактика поліомієліту

Дата: 02.02.2022 09:15
Кількість переглядів: 67

Шановні батьки! Радимо прочитати!
   Поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання, яке найчастіше уражає центральну нервову систему, спричиняючи параліч або парез. 
   Вірус передається від людини до людини через брудні руки, предмети побуту, інфіковану їжу та воду. Переносниками вірусу є мухи.

   Механізм передачі через випорожнення та крапельний через виділення з дихальних шляхів. 
   Найбільш сприйнятними до поліомієліту є діти віком від 3-х місяців до 7-ми років. Є дві форми поліомієліту: паралітична і менінгіальна. Менінгіальна характеризується підвищенням температури тіла до 38*С сильного головного болю, запаморочення та попушення свідомості. Паралітична форма триває 1-2 тижні виникають паралічі, парези обмежується рухова активність, виникають деформації хребта, кінцівок, уражається шийний відділ хребта, поперековий відділ спинного мозку. Також є атипові форми поліомієліту: стерта форма, безсимптомна форма.

   Дуже часто зараження зумовлено порушенням графіка вакцинації дітей, недоцільними відмовами батьків щеплювати дітей. 
   При перших симптомах захворювання необхідно пройти лабораторне обстеження. У половини випадків людина що інфікувалася вірусом поліомієліту, може залишитись його носієм так і не перехворівши. 
   Після перенесення хвороби можлива інвалідність, деформація і дистрофія кінцівок тимчасово або на все життя. У тому випадку, якщо параліч досягає діафрагми,летального результату не уникнути через тяжкі порушення функцій дихальної системи.
   Для профілактики проводиться планова вакцинація дітей у 2,4,6 місяців, ревакцинація у 18 місяців, 6 та 14 років за відсутності протипоказань. 
   Якщо є осередок захворювання то усім дітям до 5-ти років (щепленим і нещепленим) проводять екстрену профілактику. 

  Дякую за увага і будьте здорові


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора