Як харчуватися в умовах війни та забезпечити потребу в поживних речовинах
Дієтолог Ольга Безугла наголошує стресова ситуація, зміна звичного харчування можуть призвести до зростання захворюваності, зниження імунітету, підвищення сприйнятливості до інфекцій.
Збалансувати раціон мінімальними затратами та зусиллями можна:
??коли ми споживаємо продукти однієї группи , наприклад лише вуглеводи, то насичення менше. Коли доповнюємо нашу тарілку крім вуглеводів по можливості білком і овочами + жири, то насичення вище, а це значить, що наступне почуття голоду виникне значно пізніше;
??віддавайте перевагу продуктам тривалого зберігання, а також із відсутністю спеціальних умов зберігання, вони дозволять у разі відсутності електрики харчуватися повноцінно;
??вуглеводи - найдоступніше джерело енергії. Беріть їх з круп, крохмалистих овочів, хліба, макаронів. За можливістю чередуйте їх та обирайте цільнозернові;
??доповнюйте вуглеводи джерелами білку - м'ясо, сир, яйця. Альтернативна - м'ясні та рибні консерви або рослинний білок - бобові, сочевиця, квасоля (підійдуть і консервовані);
??потребу в клітковині закриваємо за рахунок споживання доступних овочей: капуста білокачанна, заморозки, квашені чи консервовані овочі. Зверніть увагу на суху морську капусту, її можна замочити і додавати в салати - це відмінне джерело йоду;
??щоб отримати більше енергії в раціон додавайте жири, там цілих 9 ккал на 1 грам. Зараз це не авокадо та оливки, а наприклад, горіхи та рослинна олія ( джерело вітаміну А, Д, Е, фолієвої кислоти), насіння, сало.
?? Їжу обираємо з усього можливого, орієнтуємося за наявності навколо, в магазинах (якщо вони відкриті), у підвалах, у рідних.
Всі рекомендації не стосуються тих ситуацій, коли немає доступу до їжі.